website logo

ICT Trends 2023

De ontwikkelingen binnen de markt

Het jaar 2023 is een belangrijk jaar voor de ICT-wereld. Er zijn namelijk nieuwe ICT trends in de technologische markt. Als ICT-bedrijf is het belangrijk om te anticiperen op deze trends. Alleen dan kun je meer waarde geven aan je klanten. Het is belangrijk om te blijven innoveren en te blijven zoeken naar kansen. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je moet inspelen op de trends.

Software en netwerkbeheer

ICT trend 1: beveiliging

Net als de afgelopen jaren is cyber- en databeveiliging ontzettend belangrijk. Omdat er momenteel steeds meer digitale dreigingen, cyberaanvallen en datalekken zijn, is de groei van de vraag naar goede databeveiliging toegenomen.

ICT trend 2: metaverse

Grote kans dat je in 2022 de term “metaverse” al een aantal keer voorbij hebt zien komen. Het is namelijk een vorm van virtual reality maar dan next-level. Het is een virtuele wereld waarin mensen zich online met elkaar kunnen verbinden. Steeds meer organisaties begeven zich op metaverse platforms zoals Roblox, Decentraland of The Sandbox.

ICT trend 3: alternatieven voor de cloud

Aanvankelijk werd de cloud gezien als een van de belangrijkste ontwikkelingen. Nog voordat het in de praktijk werd gebracht en de standaard werd. De cloud brengt nog steeds een groot aantal voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld: betrouwbaarheid, kostenreductie en toegankelijkheid. Daarom is het vooral voor kleinere bedrijven aan te raden om in de cloud te werken. Toch zijn er alternatieven op de loer die de cloud kunnen vervangen. Voorbeelden hiervan zijn: Edge computing, Fog computing en Project Solid.

Deze alternatieven hebben het potentieel om de dominantie van de cloud omver te werpen. Sommige van deze technologieƫn pakken de nadelen van de cloud aan, zoals lopende kosten, beveiligingsproblemen en afhankelijkheid van het internet. Andere bieden gewoon een effectievere methode om dingen gedaan te krijgen.

Edge computing

Een van de nieuwe alternatieven is “Edge computing”. Edge computing houdt in dat gegevens dichter bij de plaats worden gebracht waar ze nodig zijn. Internet of Things apparaten profiteren hier het meest van omdat ze minder bandbreedte gebruiken en sneller reageren.

Fog computing

Tweede op de lijst is “Fog computing”. Dit is bedoeld om het probleem dat de cloud enorme hoeveelheden gegevens niet aankan te vermijden. Met Fog computing worden opslag, analyse en verwerking allemaal verplaatst naar de rand van het netwerk. Dit vereenvoudigt het beheer van alle gegevensstromen in een netwerkomgeving.

Project Solid

Het derde alternatief is “Project Solid”. Dit is gecreĆ«erd door Tim Berners-Lee, die ook het World wide Web ontwikkelde. Door gebruik te maken van een container geeft deze techniek gebruikers totale controle over hun gegevens. Gebruikers kunnen dan de gegevens bekijken na het inloggen op die diensten. Maar als de gebruiker uitlogt, is hij ze kwijt. Het komt erop neer dat je je gegevens met je meedraagt.

Trend 4: 5G-netwerk

Steeds meer mensen zullen de overstap maken naar het 5G-netwerk. 5G levert snelheden die vele malen sneller zijn dan 4G-netwerken. Daarnaast biedt 5G veel meer. Wat voorheen alleen op pc’s mogelijk was, is nu ook mogelijk op smart devices.

Trend 5: De toekomst is digitaal

We hebben al vier ICT-trends behandeld en komen nu aan bij de laatste trend van dit artikel. Deze trend gaat over de digitalisering van de toekomst. Zoals je al voorbij zag komen met 5G, ( verbeterde) cloud oplossingen en de metaverse. Alles zou dus steeds digitaler worden. Daarom neemt de behoefte aan ICT-kennis toe. Het is belangrijk dat ICT-bedrijven blijven innoveren en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de markt. Het is namelijk een industrie die in een hoog tempo blijft bewegen.

Contact opnemen
Ik zoek een IT-bedrijf
Contact

Mida IT Service is de ICT-partij van dit moment. Wij kunnen je op locatie helpen of op afstand.

Contact