website logo
Kennisbank > Security > Encryptie

Encryptie

Encryptie is een proces waarbij informatie wordt omgezet in een code om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Het is een essentiële methode voor het beveiligen van gegevens, zowel opgeslagen als tijdens overdracht, door ervoor te zorgen dat alleen bevoegde partijen de informatie kunnen lezen.

Hoe werkt encryptie?

Encryptie werkt door het gebruik van algoritmen die platte tekst omzetten in een versleutelde vorm, bekend als ciphertext. Dit proces vereist een sleutel, die gebruikt wordt om de gegevens te versleutelen en te ontsleutelen. Zonder de juiste sleutel is de versleutelde informatie praktisch onleesbaar en nutteloos voor onbevoegden.

Wanneer is encryptie nodig?

Encryptie is nodig wanneer de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens beschermd moeten worden. Dit omvat situaties zoals het verzenden van gevoelige informatie over het internet, het opslaan van persoonsgegevens op elektronische apparaten, en het waarborgen van de veiligheid van communicatie in bedrijfsnetwerken en tussen apparaten.

Verschillende soorten encryptie

Er zijn twee hoofdsoorten encryptie: symmetrische en asymmetrische encryptie. Symmetrische encryptie gebruikt dezelfde sleutel voor zowel het versleutelen als het ontsleutelen van gegevens, terwijl asymmetrische encryptie gebruikmaakt van een paar sleutels – een publieke sleutel voor versleuteling en een private sleutel voor ontsleuteling.

Simpel voorbeeld van encryptie

Stel je voor dat je online iets koopt op een webshop. Bij het afronden van je transactie voer je je creditcardgegevens in om de betaling te voltooien. Om je financiële informatie te beschermen tegen onderschepping door cybercriminelen, past de webshop encryptie toe op deze gegevens. Zodra je op de knop ‘Betalen’ klikt, worden je creditcardgegevens omgezet in een versleutelde vorm, bekend als ciphertext, voordat ze over het internet worden verzonden naar de server van de webshop.

De server, die de sleutel heeft om de gegevens te ontsleutelen, zet de ciphertext terug om in de originele, leesbare vorm om de transactie te verwerken. Dankzij dit proces van encryptie kunnen je gevoelige financiële gegevens veilig worden overgedragen, zonder risico dat ze worden gelezen of gestolen door onbevoegden tijdens de overdracht.

Wat is end-to-end encryptie?

End-to-end encryptie is een vorm van encryptie waarbij alleen de communicerende gebruikers de berichten kunnen lezen. De berichten worden versleuteld op het apparaat van de verzender en blijven versleuteld totdat ze het apparaat van de ontvanger bereiken, waar ze worden ontsleuteld. Dit voorkomt dat tussenpersonen, inclusief de serviceproviders zelf, toegang hebben tot de inhoud van de communicatie.

Het verschil tussen encryptie en hashing

Naast encryptie bestaat er ook een proces genaamd hashing, dat vaak wordt verward met encryptie, hoewel het dient voor een ander doel. Hashing is het proces van het omzetten van data in een unieke, vaste lengte waarde of hash, die dient als een digitale vingerafdruk van de originele gegevens. In tegenstelling tot encryptie, die is ontworpen om omkeerbaar te zijn zodat gegevens kunnen worden hersteld met de juiste sleutel, is hashing een eenrichtingsproces. Dit betekent dat het praktisch onmogelijk is om de originele gegevens te herstellen uit de hash.

Hashing wordt veel gebruikt voor het veilig opslaan van wachtwoorden, omdat het zelfs de beheerder van een systeem niet toestaat de werkelijke wachtwoorden te zien of te herstellen. Terwijl encryptie zorgt voor de veiligheid van gegevens door ze ontoegankelijk te maken zonder de juiste sleutel, zorgt hashing voor integriteit door te verifiëren dat gegevens niet zijn gewijzigd.

Encryptie en decryptie

Encryptie is het proces van het omzetten van leesbare gegevens in een versleutelde vorm om privacy te waarborgen, terwijl decryptie het proces is van het terugzetten van de versleutelde gegevens naar hun oorspronkelijke, leesbare vorm. Samen vormen ze de basis van moderne gegevensbeveiliging, waarbij encryptie de gegevens beschermt tegen ongeautoriseerde toegang en decryptie ervoor zorgt dat geautoriseerde gebruikers toegang hebben.

Professionele hulp bij:

  • Cloud services
  • Systeembeheer
  • Beveiliging
  • Netwerken
  • Administratiesystemen
  • WiFi-netwerken
Offerte aanvragen

Categorieën

Security

Gerelateerde artikelen

;
Encryptie
Met kennis en ervaring lossen wij je problemen op

Het team van Mida IT Service beschikt over de juiste kennis en ervaring om jouw problemen op te lossen. Zo kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent terwijl wij je problemen oplossen. Bekijk alle diensten of vraag naar de mogelijkheden voor ICT diensten op maat.

Contact Offerte aanvragen

Waarom Mida It Service?

Systeembeheer

Systeembeheer

Opzoek naar een systeembeheerder, maar je wilt geen onverwachte kosten? Daarom doen wij het volledige systeembeheer vanaf € 1.65 per werkplek per dag!

Systeembeheer

Netwerken

Ook helpen wij graag bij het installeren en de inrichting van jouw netwerk helemaal op maat. Firewalls, Wi-FI netwerken en switches beheren? Geen probleem!

Systeembeheer

Security

IT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij er om ervoor te zorgen dat jouw omgeving zo veilig mogelijk is!

Systeembeheer

Cloud

Altijd bij je data en software kunnen? Bereikbaarheid is tegenwoordig van groot belang. Daardoor kiezen veel bedrijven voor het werken in de Cloud!

Systeembeheer

Backup

Bij verlies van data door bijvoorbeeld een mallware uitbraak of brand is een goede backup cruciaal. Je wilt niet dat je data verloren raakt in zo'n situatie.

Recente reviews

Schildersbedrijf De Kleermaeker
Proactieve meedenkers

“ Mida IT denkt proactief mee over goede en efficiënte oplossingen, begeleidt het vakkundig en heeft altijd een oplossing voor IT-problemen. Wanneer we bellen en het kan niet telefonisch opgelost worden komt Mida IT binnen een mum van tijd langs om ... ”


- Rick de Kleermaeker
Direct Klantcontact
Het beheer van ons callcenter

“ Betrokken, bereikbaar en flexibel: dát kenmerkt het team van Mida IT Service. Door de jarenlange en goede samenwerking is het team een waardevol verlengstuk van onze organisatie. Het team levert een essentiële bijdrage aan de continuïteit van onze... ”


- Aaltje Cornelies
CCC Bedrijfskleding
Verhuizing naar onze nieuwe locatie

“ In 2018 zijn wij verhuist naar onze locatie aan de Pieter Calandweg. Mida heeft toen dit kantoor voorzien van een nieuw computer netwerk en beheert deze sindsdien. Dankzij hun halen wij elke dag het maximale uit onze systemen, waardoor we onze kla... ”


- Coen Gazendam

Termen per categorie

Op zoek naar meer informatie over ICT gerelateerde begrippen? Maak hieronder een keuze.