website logo
Kennisbank > Security > Whitelist

Whitelist

Definitie: Een whitelist is een lijst van toegestane entiteiten, zoals e-mailadressen, IP-adressen, of toepassingen, die toegang krijgen tot een systeem, dienst of netwerk. Alles wat niet op de whitelist staat, wordt geblokkeerd of geweigerd. Whitelisting is een manier om alleen specifieke, vertrouwde bronnen toe te laten, wat bijdraagt aan de beveiliging.

Wat is whitelisting?

Whitelisting is een beveiligingsmethode waarbij alleen vooraf goedgekeurde entiteiten toegang krijgen tot een systeem of dienst. In plaats van alles standaard toe te staan en alleen bepaalde dreigingen te blokkeren, werkt whitelisting andersom: standaard wordt alles geblokkeerd, behalve wat expliciet is goedgekeurd. Dit zorgt voor strengere controle en bescherming, omdat alleen bekende en vertrouwde bronnen worden toegelaten.

Waar worden whitelists voor gebruikt?

Whitelists worden in verschillende situaties gebruikt om systemen en netwerken beter te beveiligen. Enkele voorbeelden zijn:

  • E-mailbeveiliging: Bij e-maildiensten wordt een whitelist gebruikt om ervoor te zorgen dat alleen berichten van goedgekeurde afzenders in de inbox terechtkomen, terwijl onbekende of verdachte afzenders worden geblokkeerd.
  • Netwerkbeveiliging: Bij netwerkbeveiliging worden whitelists gebruikt om alleen vertrouwde IP-adressen toegang te geven tot een netwerk. Dit voorkomt dat onbevoegde gebruikers of aanvallers toegang krijgen.
  • Toepassingsbeheer: In bedrijfsomgevingen kunnen alleen specifieke, goedgekeurde applicaties draaien op werknemersapparaten. Dit vermindert het risico op malware en ongewenste software.
  • Websitebeheer: Sommige bedrijven gebruiken whitelists om ervoor te zorgen dat alleen bepaalde, goedgekeurde websites toegankelijk zijn voor werknemers.

Verschil tussen een whitelist en een blacklist

Het belangrijkste verschil tussen een whitelist en een blacklist zit in hoe ze toegang regelen. Bij een whitelist wordt alles standaard geblokkeerd, behalve wat expliciet is goedgekeurd. Dit betekent dat alleen vertrouwde bronnen toegang krijgen, wat voor een hoger niveau van beveiliging zorgt.

Bij een blacklist is alles standaard toegestaan, behalve wat specifiek als gevaarlijk of ongewenst wordt gemarkeerd. Deze methode is makkelijker te beheren, maar is minder veilig omdat nieuwe of onbekende bedreigingen vaak niet direct op de blacklist staan.

Whitelisting is doorgaans veiliger omdat het voorkomt dat ongeautoriseerde of onbekende bronnen toegang krijgen. Het nadeel is dat het intensiever is om te beheren, omdat alles wat toegang moet hebben, vooraf moet worden goedgekeurd. Blacklisting is eenvoudiger te onderhouden, maar biedt minder bescherming tegen nieuwe en onbekende bedreigingen.

Professionele hulp bij:

  • Cloud services
  • Systeembeheer
  • Beveiliging
  • Netwerken
  • Administratiesystemen
  • WiFi-netwerken
Offerte aanvragen

Categorieën

Security

Gerelateerde artikelen

;
Whitelist
Met kennis en ervaring lossen wij je problemen op

Het team van Mida IT Service beschikt over de juiste kennis en ervaring om jouw problemen op te lossen. Zo kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent terwijl wij je problemen oplossen. Bekijk alle diensten of vraag naar de mogelijkheden voor ICT diensten op maat.

Contact Offerte aanvragen

Waarom Mida It Service?

Systeembeheer

Systeembeheer

Opzoek naar een systeembeheerder, maar je wilt geen onverwachte kosten? Daarom doen wij het volledige systeembeheer vanaf € 1.65 per werkplek per dag!

Systeembeheer

Netwerken

Ook helpen wij graag bij het installeren en de inrichting van jouw netwerk helemaal op maat. Firewalls, Wi-FI netwerken en switches beheren? Geen probleem!

Systeembeheer

Security

IT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij er om ervoor te zorgen dat jouw omgeving zo veilig mogelijk is!

Systeembeheer

Cloud

Altijd bij je data en software kunnen? Bereikbaarheid is tegenwoordig van groot belang. Daardoor kiezen veel bedrijven voor het werken in de Cloud!

Systeembeheer

Backup

Bij verlies van data door bijvoorbeeld een mallware uitbraak of brand is een goede backup cruciaal. Je wilt niet dat je data verloren raakt in zo'n situatie.

Recente reviews

Schildersbedrijf De Kleermaeker
Proactieve meedenkers

“ Mida IT denkt proactief mee over goede en efficiënte oplossingen, begeleidt het vakkundig en heeft altijd een oplossing voor IT-problemen. Wanneer we bellen en het kan niet telefonisch opgelost worden komt Mida IT binnen een mum van tijd langs om ... ”


- Rick de Kleermaeker
Direct Klantcontact
Het beheer van ons callcenter

“ Betrokken, bereikbaar en flexibel: dát kenmerkt het team van Mida IT Service. Door de jarenlange en goede samenwerking is het team een waardevol verlengstuk van onze organisatie. Het team levert een essentiële bijdrage aan de continuïteit van onze... ”


- Aaltje Cornelies
CCC Bedrijfskleding
Verhuizing naar onze nieuwe locatie

“ In 2018 zijn wij verhuist naar onze locatie aan de Pieter Calandweg. Mida heeft toen dit kantoor voorzien van een nieuw computer netwerk en beheert deze sindsdien. Dankzij hun halen wij elke dag het maximale uit onze systemen, waardoor we onze kla... ”


- Coen Gazendam

Termen per categorie

Op zoek naar meer informatie over ICT gerelateerde begrippen? Maak hieronder een keuze.