website logo

Mida IT Service lanceert de securitycheck: voor optimale internetveiligheid

Is uw netwerk wel zo veilig als dat u denkt?

In een land ver, ver hier vandaan staan mysterieuze witte flats. Maar liefst 12 verdiepingen hoog. Geen bedrijfsnaam op de gevel. In een ander land ver, ver hiervandaan is een universiteitsgebouw met een geheimzinnige ruimte waarin je kunt verdwijnselen. Het doet denken aan Harry Potters Ministerie van Toverkunst. En alhoewel deze gebouwen geen Ministeries huisvesten, lijkt het er wel op. Maar dan een Ministerie van spionage en hackerij.

 

beveiliging

Ministerie van spionage en hackerij

De top van het ministerie raast regelmatig voorbij in bestelling gemaakte Lamborghini’s. Onaantastbaar. Honderden misschien wel duizenden medewerkers die via geheime procedures toegang krijgen tot het gebouw. Vrijwillig al hun persoonlijke elektronica inleveren om deze aan het eind van de werkdag weer terug te krijgen. Ieder heeft zijn eigen specialisme. De één dringt met valse e-mails jouw computer binnen, de ander via phishing mails. Allemaal betaald van geld dat zij verdienen met het binnendringen van jouw computer.

Criminelen of overheidshelden?

China en Rusland leggen hun beste hackers in de watten. Van massagesalon op het werk tot Rolls Royce, niets is te gek om ze aan boord te houden. Ook in andere landen worden goede hackers op handen gedragen en volledig beschermd door de overheid. Internet maakt het mogelijk om vanaf de andere kant van de oceaan in te breken, geheimen te stelen of virussen achter te laten. James Bond hoeft geen hachelijke fysieke kunstjes meer uit te halen, hij kan gewoon achter zijn PC blijven zitten.

Daar kan ik mijn bedrijf toch niet tegen beschermen?

Klopt. In ieder geval niet voor 100%. Gelukkig zijn in Nederland de AIVD, de MIVD en NCSC en andere afkortingen geruisloos bezig om spionnen en hackers op te sporen. U staat er dus niet alleen voor. Net zoals gewone criminelen zijn hackers dol op deuren die makkelijk open gaan. Gaat uw deur te moeilijk open, dan gaan ze op zoek naar een ander bedrijf met een deur die wel makkelijk open gaat. Heeft u enig idee welke reis uw mailtje maakt? Waarschijnlijk niet. Daarom eerst een korte uitleg langs welke ‘stations’ uw e-mail of appje reist.

Internetveiligheid en het internetverkeer

Waarschijnlijk staat u er niet bij stil maar uw mail, document of app maakt een hele reis voordat hij bij de ontvanger aankomt. Dit zijn de stations die hij aandoet of waar hij overstapt:

Al met al een mysterieuze wereld. Normaal gesproken ziet u er niets van. Kijk de volgende keer dat u op de A10 rijdt maar eens naar raamloze flats. Hier razen miljoenen datapakketjes per seconde doorheen. Of rijd eens naar Eemshaven om te kijken hoe groot de datacenters daar zijn.

Hoe u uw bedrijf beschermt tegen ongenode gasten

Uw internetprovider beveiligt de meeste stations. Gelukkig maar. U heeft zelf maar op één ding invloed: het vertrekstation. U kunt ervoor zorgen dat uw deur stevig dicht zit waardoor uw station gesloten blijft voor ongewenste types. Daarbij zijn 2 factoren belangrijk. Mida IT Service zet uw beschermingsmogelijkheden op een rij:

Goede internetbeveiliging

Houd de beveiliging van uw systemen op orde. Dat kan door het volgende te doen:

  • Zorg voor een goede virusscanner
  • Installeer updates op tijd
  • Sla belangrijke informatie op in de Cloud
  • Zorg voor een goede firewall

Mida IT Service adviseert u graag over de aanschaf van een degelijke virusscanner en een up-to-date firewall. Ook kan Mida IT Service controleren of er ongewenste software op uw PC’s of server staat.

Het gedrag van uw medewerkers

Het is haast onvoorstelbaar, maar de meeste hackers komen binnen omdat uw medewerkers hem toegang geven. Onbewust natuurlijk. Uit nieuwsgierigheid, gewoonte of soms zelfs omdat ze plichtsgetrouw zijn. Hoe probeert een hacker u of uw medewerkers te manipuleren?

  • Door phishing mail te zenden
  • Door valse e-mails te sturen
  • Door usb-sticks of externe harde schijven te infecteren
  • Door onbeveiligde wifi netwerken
  • Door onveilige Remote Desktop

Mida IT Service kan testen hoe bewust uw medewerkers omgaan met internetveiligheid door, als een soort mystery guest, een test phishingmail te zenden. Hierdoor kan in kaart gebracht worden welke risico’s er zijn in uw bedrijf. Vervolgens kunt u dit bespreken met uw medewerkers. Verder kan Mida IT Service bijvoorbeeld een beveiliging aanbrengen, zodat het onmogelijk is om documenten te kopiëren naar USB.

Ook kan Mida IT Service u helpen een gedragsprotocol op te stellen, zodat voor iedere medewerker altijd duidelijk is welke voorzorgsmaatregelen hij/zij moet nemen.

Bescherm uw bedrijf blijvend

Natuurlijk houdt u de internettoegangsdeur tot uw bedrijf het liefst dicht voor ongenode gasten. Mida IT Service biedt u daarvoor een security check. Wij controleren uw hele netwerk dan op maar liefst 20 verschillende punten. Na afloop van de controle krijgt u een rapportage zodat u exact kunt zien op welke punten u goed of onvoldoende scoort. Plan deze security check 2x per jaar zodat u altijd kunt rekenen op up-to-date systemen. Neem hiervoor contact op met Mida IT Service.

Alle blogs
security mida it service
Twijfelt u of uw bedrijfsnetwerk wel goed beveiligd is?

Wij voeren graag een securitycheck uit en controleren uw netwerk op maar liefst 20 verschillende punten! Voor meer informatie, neem contact met ons op!

Contact