website logo
Kennisbank > Security > Malware

Malware

Definitie: malware is een afkorting van “malicious software” en verwijst naar softwareprogramma’s die zijn ontworpen met kwaadaardige bedoelingen. Het zijn stukjes code die zijn gemaakt om schade aan te richten aan computersystemen, gegevens te stelen, of andere schadelijke activiteiten uit te voeren.

Soorten malware

Malware kan in verschillende vormen voorkomen, elk met zijn eigen specifieke doelen en methoden. Enkele veelvoorkomende soorten malware zijn:

 • Virussen: dit zijn programma’s die zichzelf kunnen repliceren en verspreiden naar andere bestanden en systemen. Ze kunnen schade toebrengen aan bestanden en gegevens en verspreiden zich vaak via geïnfecteerde e-mailbijlagen of downloads.
 • Trojaanse paarden: dit zijn programma’s die zich voordoen als legitieme software, maar in werkelijkheid schadelijke functies bevatten. Ze kunnen onopgemerkt op een systeem worden geïnstalleerd en toegang verlenen aan derden.
 • Ransomware: ransomware versleutelt bestanden op een geïnfecteerd systeem en eist vervolgens losgeld om de bestanden te ontsleutelen. Het kan vervelende gevolgen hebben voor bedrijven en particulieren.
 • Spyware: spyware verzamelt stiekem informatie over gebruikers, zoals wachtwoorden, surfgedrag en persoonlijke gegevens. Deze informatie kan worden gebruikt voor fraude en vervelende doeleinden.
 • Adware: adware toont ongewenste advertenties aan gebruikers en kan de prestaties van een systeem vertragen.

Hoe bescherm je je bedrijf tegen malware?

Het is belangrijk voor bedrijven om proactieve maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen malware. Enkele belangrijke stappen om malware buiten de deur te houden zijn:

 • Up-to-date antivirussoftware: zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is en regelmatig scans uitvoert op alle apparaten in je netwerk.
 • Software-updates: houd alle software en besturingssystemen up-to-date met de nieuwste beveiligingspatches.
 • Firewalls: gebruik firewalls om ongeautoriseerde toegang tot je netwerk te voorkomen.
 • Bewustwordingstraining: train je medewerkers in het herkennen van verdachte e-mails en websites en het volgen van veiligheidsprotocollen.
 • Back-ups: regelmatige back-ups van je gegevens kunnen helpen om verlies van belangrijke informatie te minimaliseren in geval van een malware-aanval.

Malware detectie en verwijdering

Het identificeren en verwijderen van malware is een belangrijke stap in het beheer van de digitale beveiliging van een organisatie. Hier zijn enkele methoden en tools die worden gebruikt voor malware detectie en verwijdering:

 • Malware-scanners: deze gespecialiseerde programma’s zijn ontworpen om dieper te graven en specifieke malware te identificeren. Ze kunnen verdachte bestanden analyseren en gedragsanalyses uitvoeren om onbekende bedreigingen op te sporen.
 • Intrusion Detection Systems (IDS): IDS-systemen kunnen verdachte activiteiten op een netwerk detecteren en waarschuwingen genereren wanneer ze afwijkend gedrag opmerken dat zou kunnen wijzen op een malware-aanval.
 • Endpoint Detection and Response (EDR): EDR-oplossingen bieden continue monitoring van apparaten en endpoints in een netwerk. Ze kunnen verdachte processen en activiteiten identificeren en helpen bij het snel reageren op mogelijke bedreigingen.
 • Threat intelligence: het gebruik van actuele threat intelligence-informatie kan organisaties helpen om op de hoogte te blijven van de nieuwste malware-bedreigingen en hun systemen hierop aan te passen.

Het succesvol detecteren en verwijderen van malware vereist vaak een gelaagde aanpak, waarbij meerdere beveiligingshulpmiddelen en technieken worden gecombineerd om de effectiviteit te vergroten.

Professionele hulp bij:

 • Cloud services
 • Systeembeheer
 • Beveiliging
 • Netwerken
 • Administratiesystemen
 • WiFi-netwerken
Offerte aanvragen

Categorieën

Security

Gerelateerde artikelen

;
Malware
Met kennis en ervaring lossen wij je problemen op

Het team van Mida IT Service beschikt over de juiste kennis en ervaring om jouw problemen op te lossen. Zo kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent terwijl wij je problemen oplossen. Bekijk alle diensten of vraag naar de mogelijkheden voor ICT diensten op maat.

Contact Offerte aanvragen

Waarom Mida It Service?

Systeembeheer

Systeembeheer

Opzoek naar een systeembeheerder, maar je wilt geen onverwachte kosten? Daarom doen wij het volledige systeembeheer vanaf € 1.65 per werkplek per dag!

Systeembeheer

Netwerken

Ook helpen wij graag bij het installeren en de inrichting van jouw netwerk helemaal op maat. Firewalls, Wi-FI netwerken en switches beheren? Geen probleem!

Systeembeheer

Security

IT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij er om ervoor te zorgen dat jouw omgeving zo veilig mogelijk is!

Systeembeheer

Cloud

Altijd bij je data en software kunnen? Bereikbaarheid is tegenwoordig van groot belang. Daardoor kiezen veel bedrijven voor het werken in de Cloud!

Systeembeheer

Backup

Bij verlies van data door bijvoorbeeld een mallware uitbraak of brand is een goede backup cruciaal. Je wilt niet dat je data verloren raakt in zo'n situatie.

Recente reviews

Schildersbedrijf De Kleermaeker
Proactieve meedenkers

“ Mida IT denkt proactief mee over goede en efficiënte oplossingen, begeleidt het vakkundig en heeft altijd een oplossing voor IT-problemen. Wanneer we bellen en het kan niet telefonisch opgelost worden komt Mida IT binnen een mum van tijd langs om ... ”


- Rick de Kleermaeker
Direct Klantcontact
Het beheer van ons callcenter

“ Betrokken, bereikbaar en flexibel: dát kenmerkt het team van Mida IT Service. Door de jarenlange en goede samenwerking is het team een waardevol verlengstuk van onze organisatie. Het team levert een essentiële bijdrage aan de continuïteit van onze... ”


- Aaltje Cornelies
CCC Bedrijfskleding
Verhuizing naar onze nieuwe locatie

“ In 2018 zijn wij verhuist naar onze locatie aan de Pieter Calandweg. Mida heeft toen dit kantoor voorzien van een nieuw computer netwerk en beheert deze sindsdien. Dankzij hun halen wij elke dag het maximale uit onze systemen, waardoor we onze kla... ”


- Coen Gazendam

Termen per categorie

Op zoek naar meer informatie over ICT gerelateerde begrippen? Maak hieronder een keuze.