SSID
Definitie: SSID staat voor Service Set Identifier. Het is de technische term voor de naam die wordt gegeven aan een draadloos netwerk. Wanneer je een apparaat verbindt met wifi, is het de SSID waarmee je verbinding maakt.
Wat is een SSID?
Een SSID is een unieke identificatie die wordt gebruikt om een specifiek draadloos netwerk te onderscheiden van andere netwerken in de buurt. Het dient als het “publieke gezicht” van je draadloze netwerk, zichtbaar voor iedereen binnen het bereik van je netwerk.
Waarom is SSID belangrijk?
De SSID biedt een eerste niveau van beveiliging voor draadloze netwerken. Door het verbergen of wijzigen van de SSID kun je voorkomen dat ongewenste gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot je netwerk. Het identificeert ook welk netwerk van jou is, wat handig is als er meerdere netwerken in de buurt zijn.
SSID’s en beveiliging
Hoewel het verbergen of wijzigen van je SSID een manier is om je netwerk te beveiligen, is het niet onfeilbaar. Het is cruciaal om aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het instellen van een sterk wachtwoord en het gebruik van moderne beveiligingsprotocollen.
Wat is een SSID-code?
Een SSID-code is beter bekend als de netwerknaam voor wifi-netwerken. Deze code kan uit maximaal 32 karakters bestaan, met geen vastgesteld minimum, wat betekent dat de lengte variabel kan zijn.
Vaak genereren internetproviders automatisch een SSID voor hun klanten door de merknaam van het bedrijf te mengen met een reeks willekeurige cijfers of letters. Bijvoorbeeld, TP-Link_015040, netgear37 of Linksys00042. Door je SSID een unieke naam te geven maak je het identificeren van je netwerk een stuk eenvoudiger.
Waar vind je de SSID op verschillende apparaten?
De SSID van een wifi-netwerk is doorgaans eenvoudig te vinden op de meeste apparaten waarmee je verbinding kunt maken met internet:
Computers en laptops (Windows)
Klik op het netwerk- of wifi-pictogram in de systeembalk, meestal te vinden in de rechterbenedenhoek van het scherm. Een lijst met beschikbare netwerken wordt weergegeven, waarbij elke naam een SSID vertegenwoordigt.
Computers en laptops (Mac)
Klik op het wifi-pictogram in de menubalk bovenaan het scherm. Hier zie je een dropdown met alle beschikbare netwerken, oftewel de SSID’s.
Smartphones en tablets (Android)
Ga naar ‘Instellingen’, tik vervolgens op ‘Netwerk & internet’ en daarna op ‘Wi-Fi’. De SSID’s van de netwerken in je omgeving worden hier vermeld.
Smartphones en tablets (iOS)
Open ‘Instellingen’ en tik op ‘Wi-Fi’. Hier worden de netwerken met hun SSID weergegeven.
Op de router zelf
Veel routers hebben een sticker aan de onder- of achterkant waarop de standaard SSID en het wachtwoord zijn afgedrukt. Als je de SSID en het wachtwoord niet hebt gewijzigd sinds de aanschaf van de router, kun je ze hier vinden.
Veelvoorkomende problemen met SSID’s
Soms herkennen apparaten een SSID niet, zelfs als ze in het verleden verbinding hebben gemaakt. Dit kan te maken hebben met interferentie, problemen met het apparaat of wijzigingen in de netwerkinstellingen. Het resetten van de netwerkinstellingen of het opnieuw opstarten van het apparaat kan dit soort problemen vaak oplossen.
Professionele hulp bij:
- Cloud services
- Systeembeheer
- Beveiliging
- Netwerken
- Administratiesystemen
- WiFi-netwerken