website logo
Kennisbank > Netwerken > Service Level Agreement (SLA)

Service Level Agreement (SLA)

Definitie: Een Service Level Agreement (SLA), in het Nederlands ook wel een Dienstenniveau-overeenkomst genoemd, is een schriftelijke overeenkomst tussen een dienstverlener en een klant. In deze overeenkomst worden de verwachtingen, verplichtingen en verantwoordelijkheden van beide partijen vastgelegd met betrekking tot de geleverde diensten. SLA’s spelen een cruciale rol bij het beheren van de kwaliteit van dienstverlening en het waarborgen van klanttevredenheid.

De elementen van een Service Level Agreement

 • Dienstenbeschrijving: Een gedetailleerde beschrijving van de geleverde diensten, inclusief de scope, functionaliteit en beperkingen.
 • Service Level Objectives (SLO’s): Meetbare doelen die aangeven wat de klant kan verwachten met betrekking tot prestaties, beschikbaarheid en reactietijden.
 • Verantwoordelijkheden van de partijen: De rollen en verantwoordelijkheden van zowel de dienstverlener als de klant, inclusief eventuele ondersteunende activiteiten.
 • Prestatiemeting en rapportage: De methoden en frequentie van prestatiemeting, evenals de rapportage van resultaten aan de klant.
 • Compensatie en boetes: Voorwaarden voor het omgaan met situaties waarin de dienstverlener niet voldoet aan de overeengekomen SLO’s, inclusief eventuele compensaties of boetes.

Waarom zijn Service Level Agreements belangrijk?

Service Level Agreements zijn belangrijk voor zowel dienstverleners als klanten om de verwachtingen helder te definiëren en conflicten te voorkomen. Enkele belangrijke redenen waarom SLA’s belangrijk zijn, zijn onder andere:

 • Kwaliteitsborging: SLA’s helpen bij het handhaven van een consistente kwaliteit van dienstverlening door meetbare doelen te stellen.
 • Klanttevredenheid: Klanten weten wat ze kunnen verwachten, wat hun vertrouwen vergroot en hun tevredenheid bevordert.
 • Conflictoplossing: Als er geschillen ontstaan over de dienstverlening, biedt de SLA een objectieve basis voor het oplossen van conflicten.
 • Focus op resultaten: SLA’s benadrukken resultaten en prestaties, waardoor dienstverleners zich richten op het behalen van de gestelde doelen.
 • Verbetering van de communicatie: Door verwachtingen en verantwoordelijkheden schriftelijk vast te leggen, wordt de communicatie tussen de partijen verbeterd.

Service Level Agreements en IT-beheer

In de context van IT-beheer zijn SLA’s van onschatbare waarde. Ze stellen bedrijven in staat om de prestaties van hun IT-infrastructuur nauwlettend te volgen en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers. Door middel van SLA’s kunnen IT-teams de beschikbaarheid van systemen en applicaties meten, de responstijden bij problemen minimaliseren en proactief reageren op potentiële storingen. Dit draagt bij aan een soepele werking van de bedrijfsactiviteiten en minimaliseert de impact van eventuele onderbrekingen.

Professionele hulp bij:

 • Cloud services
 • Systeembeheer
 • Beveiliging
 • Netwerken
 • Administratiesystemen
 • WiFi-netwerken
Offerte aanvragen

Categorieën

Netwerken

Gerelateerde artikelen

;
Service Level Agreement (SLA)
Met kennis en ervaring lossen wij je problemen op

Het team van Mida IT Service beschikt over de juiste kennis en ervaring om jouw problemen op te lossen. Zo kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent terwijl wij je problemen oplossen. Bekijk alle diensten of vraag naar de mogelijkheden voor ICT diensten op maat.

Contact Offerte aanvragen

Waarom Mida It Service?

Systeembeheer

Systeembeheer

Opzoek naar een systeembeheerder, maar je wilt geen onverwachte kosten? Daarom doen wij het volledige systeembeheer vanaf € 1.65 per werkplek per dag!

Systeembeheer

Netwerken

Ook helpen wij graag bij het installeren en de inrichting van jouw netwerk helemaal op maat. Firewalls, Wi-FI netwerken en switches beheren? Geen probleem!

Systeembeheer

Security

IT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij er om ervoor te zorgen dat jouw omgeving zo veilig mogelijk is!

Systeembeheer

Cloud

Altijd bij je data en software kunnen? Bereikbaarheid is tegenwoordig van groot belang. Daardoor kiezen veel bedrijven voor het werken in de Cloud!

Systeembeheer

Backup

Bij verlies van data door bijvoorbeeld een mallware uitbraak of brand is een goede backup cruciaal. Je wilt niet dat je data verloren raakt in zo'n situatie.

Recente reviews

Schildersbedrijf De Kleermaeker
Proactieve meedenkers

“ Mida IT denkt proactief mee over goede en efficiënte oplossingen, begeleidt het vakkundig en heeft altijd een oplossing voor IT-problemen. Wanneer we bellen en het kan niet telefonisch opgelost worden komt Mida IT binnen een mum van tijd langs om ... ”


- Rick de Kleermaeker
Direct Klantcontact
Het beheer van ons callcenter

“ Betrokken, bereikbaar en flexibel: dát kenmerkt het team van Mida IT Service. Door de jarenlange en goede samenwerking is het team een waardevol verlengstuk van onze organisatie. Het team levert een essentiële bijdrage aan de continuïteit van onze... ”


- Aaltje Cornelies
CCC Bedrijfskleding
Verhuizing naar onze nieuwe locatie

“ In 2018 zijn wij verhuist naar onze locatie aan de Pieter Calandweg. Mida heeft toen dit kantoor voorzien van een nieuw computer netwerk en beheert deze sindsdien. Dankzij hun halen wij elke dag het maximale uit onze systemen, waardoor we onze kla... ”


- Coen Gazendam

Termen per categorie

Op zoek naar meer informatie over ICT gerelateerde begrippen? Maak hieronder een keuze.