website logo
Kennisbank > Systeembeheer > Software

Software

Definitie: Software verwijst naar de verzameling van programma’s, procedures en documentatie die de taken op een computer uitvoeren. Het dient als de interface tussen de hardware (de fysieke machine) en de gebruiker.

Het verschil tussen software en hardware

Software is het immateriële deel van de computer: het zijn de programma’s, applicaties en besturingssystemen die op de hardware draaien.

Hardware daarentegen verwijst naar de fysieke componenten van een computer, zoals de centrale verwerkingseenheid (CPU), het geheugen, de harde schijf en alle andere tastbare delen die je kunt zien en aanraken. Denk aan de muis, het toetsenbord en het beeldscherm.

De verschillende soorten software

Binnen de wereld van ICT zijn er drie primaire categorieën software:

  • Systeemsoftware: Deze zorgt ervoor dat hardware en applicaties samenwerken. Voorbeelden zijn besturingssystemen zoals Windows, MacOS en Linux.
  • Toepassingssoftware: Dit zijn programma’s die we dagelijks gebruiken voor specifieke taken, zoals Microsoft Office voor productiviteit of Photoshop voor grafisch ontwerp.
  • Programmeertaalprocessors: Dit zijn compilers, interpreters en assemblers die code omzetten zodat deze door de computer kan worden uitgevoerd.

De levenscyclus van software

Softwareontwikkeling is een complex proces. Het begint met het definiëren van behoeften, gevolgd door het ontwerpen, programmeren, testen en onderhouden van de software. Dit continue proces zorgt ervoor dat software blijft voldoen aan de veranderende behoeften en wensen van de gebruiker.

Open source vs. gelicentieerde software

Niet alle software is hetzelfde als het gaat om licenties en gebruik:

Open Source Software: Hierbij is de broncode beschikbaar voor het publiek om te bekijken, aan te passen en te distribueren. Voorbeelden zijn Linux en het LibreOffice-pakket.

Gelicentieerde Software: Hiermee koopt of huurt een gebruiker het recht om de software te gebruiken. Aanpassingen aan de broncode zijn meestal niet toegestaan.

Waarom updates belangrijk zijn

Het regelmatig bijwerken van software is cruciaal. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die beschermen tegen nieuwe dreigingen. Bovendien bieden ze vaak verbeterde functionaliteit en prestaties, waardoor de software efficiënter en betrouwbaarder wordt.

Professionele hulp bij:

  • Cloud services
  • Systeembeheer
  • Beveiliging
  • Netwerken
  • Administratiesystemen
  • WiFi-netwerken
Offerte aanvragen

Categorieën

Systeembeheer

Gerelateerde artikelen

;
Software
Met kennis en ervaring lossen wij je problemen op

Het team van Mida IT Service beschikt over de juiste kennis en ervaring om jouw problemen op te lossen. Zo kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent terwijl wij je problemen oplossen. Bekijk alle diensten of vraag naar de mogelijkheden voor ICT diensten op maat.

Contact Offerte aanvragen

Waarom Mida It Service?

Systeembeheer

Systeembeheer

Opzoek naar een systeembeheerder, maar je wilt geen onverwachte kosten? Daarom doen wij het volledige systeembeheer vanaf € 1.65 per werkplek per dag!

Systeembeheer

Netwerken

Ook helpen wij graag bij het installeren en de inrichting van jouw netwerk helemaal op maat. Firewalls, Wi-FI netwerken en switches beheren? Geen probleem!

Systeembeheer

Security

IT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij er om ervoor te zorgen dat jouw omgeving zo veilig mogelijk is!

Systeembeheer

Cloud

Altijd bij je data en software kunnen? Bereikbaarheid is tegenwoordig van groot belang. Daardoor kiezen veel bedrijven voor het werken in de Cloud!

Systeembeheer

Backup

Bij verlies van data door bijvoorbeeld een mallware uitbraak of brand is een goede backup cruciaal. Je wilt niet dat je data verloren raakt in zo'n situatie.

Recente reviews

Schildersbedrijf De Kleermaeker
Proactieve meedenkers

“ Mida IT denkt proactief mee over goede en efficiënte oplossingen, begeleidt het vakkundig en heeft altijd een oplossing voor IT-problemen. Wanneer we bellen en het kan niet telefonisch opgelost worden komt Mida IT binnen een mum van tijd langs om ... ”


- Rick de Kleermaeker
Direct Klantcontact
Het beheer van ons callcenter

“ Betrokken, bereikbaar en flexibel: dát kenmerkt het team van Mida IT Service. Door de jarenlange en goede samenwerking is het team een waardevol verlengstuk van onze organisatie. Het team levert een essentiële bijdrage aan de continuïteit van onze... ”


- Aaltje Cornelies
CCC Bedrijfskleding
Verhuizing naar onze nieuwe locatie

“ In 2018 zijn wij verhuist naar onze locatie aan de Pieter Calandweg. Mida heeft toen dit kantoor voorzien van een nieuw computer netwerk en beheert deze sindsdien. Dankzij hun halen wij elke dag het maximale uit onze systemen, waardoor we onze kla... ”


- Coen Gazendam

Termen per categorie

Op zoek naar meer informatie over ICT gerelateerde begrippen? Maak hieronder een keuze.