website logo
Kennisbank > Systeembeheer > Server

Server

Definitie: Een server is een krachtige computer of softwaretoepassing die speciaal is ontworpen om verzoeken en services te verwerken van andere computers, bekend als clients. Servers zijn belangrijke componenten in moderne informatietechnologie (IT) infrastructuren en spelen een cruciale rol in het leveren van diensten en resources aan gebruikers en organisaties.

Verschillende soorten servers

 • Webserver: Een webserver is ontworpen om webpagina’s, afbeeldingen, video’s en andere webinhoud te leveren aan gebruikers die internetbrowsers gebruiken. Populaire webserversoftware zijn bijvoorbeeld: Apache, Nginx en Microsoft IIS.
 • Bestandsserver: Een bestandsserver slaat bestanden op en beheert deze. Hierdoor hebben gebruikers toegang tot gedeelde bestanden en gegevens. Dit is handig in zakelijke omgevingen waar medewerkers bestanden moeten delen en opslaan op een gecentraliseerde locatie.
 • E-mailserver: E-mailservers verwerken, verzenden en ontvangen e-mails voor organisaties en individuen. Ze spelen een centrale rol in zakelijke communicatie en maken e-mailtoegang via verschillende apparaten mogelijk.
 • Database Server: Database servers, zoals Microsoft SQL Server, MySQL en Oracle Database, beheren databases die gegevens opslaan en ophalen. Ze worden veel gebruikt voor gegevensopslag en -beheer in applicaties.
 • Game Server: Game servers ondersteunen online multiplayer games door gameplay-gegevens te verwerken en te delen met spelers. Ze zijn van cruciaal belang voor de gaminggemeenschap.

De kerncomponenten

Software en hardware vormen de kerncomponenten van een server. De hardware van een server omvat krachtige processors en opslagapparaten die zijn ontworpen om continue werking te ondersteunen. Denk hierbij aan harde schijven zoals HDD of SSD, geheugen, een centrale verwerkingseenheid en natuurlijk een netwerkkaart. Deze fysieke componenten zorgen voor de rekenkracht en opslagcapaciteit die nodig zijn om gegevens en applicaties efficiënt te verwerken.

Aan de andere kant draait de software van de server, zoals het besturingssysteem en specifieke servertoepassingen, om taken uit te voeren en diensten beschikbaar te stellen. De combinatie van robuuste hardware en geoptimaliseerde software maakt servers betrouwbaar en krachtig voor verschillende toepassingen in bedrijfsnetwerken.

De rol van servers in bedrijfsomgevingen

In zakelijke omgevingen fungeren servers als ruggengraat van IT-infrastructuren. Ze hosten bedrijf kritische toepassingen, zoals bedrijfssoftware, intranetportals en bestandsshares. Bedrijven vertrouwen op servers voor gegevensopslag, back-ups en het waarborgen van de beschikbaarheid van diensten voor medewerkers en klanten.

Serverbeheer en onderhoud

Het beheren en onderhouden van servers is van groot belang om optimale prestaties en beveiliging te garanderen. Dit omvat regelmatige updates van het besturingssysteem en de serversoftware, beveiligingspatches, back-upprocedures en het bewaken van serverprestaties.

Professionele hulp bij:

 • Cloud services
 • Systeembeheer
 • Beveiliging
 • Netwerken
 • Administratiesystemen
 • WiFi-netwerken
Offerte aanvragen

Categorieën

Systeembeheer

Gerelateerde artikelen

;
Server
Met kennis en ervaring lossen wij je problemen op

Het team van Mida IT Service beschikt over de juiste kennis en ervaring om jouw problemen op te lossen. Zo kun jij je bezighouden met datgene waar je goed in bent terwijl wij je problemen oplossen. Bekijk alle diensten of vraag naar de mogelijkheden voor ICT diensten op maat.

Contact Offerte aanvragen

Waarom Mida It Service?

Systeembeheer

Systeembeheer

Opzoek naar een systeembeheerder, maar je wilt geen onverwachte kosten? Daarom doen wij het volledige systeembeheer vanaf € 1.65 per werkplek per dag!

Systeembeheer

Netwerken

Ook helpen wij graag bij het installeren en de inrichting van jouw netwerk helemaal op maat. Firewalls, Wi-FI netwerken en switches beheren? Geen probleem!

Systeembeheer

Security

IT-beveiliging is in deze tijd belangrijker dan ooit. Daarom zijn wij er om ervoor te zorgen dat jouw omgeving zo veilig mogelijk is!

Systeembeheer

Cloud

Altijd bij je data en software kunnen? Bereikbaarheid is tegenwoordig van groot belang. Daardoor kiezen veel bedrijven voor het werken in de Cloud!

Systeembeheer

Backup

Bij verlies van data door bijvoorbeeld een mallware uitbraak of brand is een goede backup cruciaal. Je wilt niet dat je data verloren raakt in zo'n situatie.

Recente reviews

Schildersbedrijf De Kleermaeker
Proactieve meedenkers

“ Mida IT denkt proactief mee over goede en efficiënte oplossingen, begeleidt het vakkundig en heeft altijd een oplossing voor IT-problemen. Wanneer we bellen en het kan niet telefonisch opgelost worden komt Mida IT binnen een mum van tijd langs om ... ”


- Rick de Kleermaeker
Direct Klantcontact
Het beheer van ons callcenter

“ Betrokken, bereikbaar en flexibel: dát kenmerkt het team van Mida IT Service. Door de jarenlange en goede samenwerking is het team een waardevol verlengstuk van onze organisatie. Het team levert een essentiële bijdrage aan de continuïteit van onze... ”


- Aaltje Cornelies
CCC Bedrijfskleding
Verhuizing naar onze nieuwe locatie

“ In 2018 zijn wij verhuist naar onze locatie aan de Pieter Calandweg. Mida heeft toen dit kantoor voorzien van een nieuw computer netwerk en beheert deze sindsdien. Dankzij hun halen wij elke dag het maximale uit onze systemen, waardoor we onze kla... ”


- Coen Gazendam

Termen per categorie

Op zoek naar meer informatie over ICT gerelateerde begrippen? Maak hieronder een keuze.